La Xylella fastidiosa és un bacteri considerat plaga de quarantena prioritària per la UE, que pot afectar greument als nostres cultius i plantes ornamentals.
Fins al moment no s’ha detectat a Catalunya però sí a França, Itàlia i Portugal i a diverses zones de l’Estat espanyol (Illes Balears i Alacant). Aquesta plaga està regulada pel Reglament d’Execució (UE) 2020/1201 sobre mesures per a evitar la introducció i propagació dins de la UE de Xylella fastidiosa, i cas de detectar un focus cal procedir a la seva eradicació immediata i immobilitzar els vivers de la zona tampó.
Els cultius més afectats a Europa són l’olivera i l’ametller i entre les plantes ornamentals més atacades destaquen la Polygala myrtifolia, el Nerium oleander (baladre) i la Lavandula.
La Polygala myrtifolia és una planta arbustiva molt utilitzada en parcs i jardins i que pot ser portadora de la Xylella fastidiosa i que la UE considera d’alt risc. Per aquest motiu la major part de productors de plantes de Catalunya l’han deixat de cultivar en els darrers anys com a mesura preventiva.
Us agrairíem que cas que detectéssiu símptomes de Xylella fastidiosa als vostres parcs i jardins, ens ho comuniqueu al Servei de Sanitat Vegetal d’aquesta Direcció general ssv.daam@gencat.cat, al més aviat possible, per tal de prendre mostres i procedir, si fos al cas, a la seva erradicació.
Podeu trobar més informació als següent enllaç