Des del gener d’aquest any, d’acord amb la normativa vigent, s’analitza el paràmetre Àcids Haloacètics de l’aigua potable de la Xarxa Municipal, el qual ha de tenir un valor inferior a 60 ug/L.
A hores d’ara, i d’acord amb la darrera analítica realitzada, s’ha contrastat un valor de 69 ug/L, superant en 9 ug/L el límit permès.
En conseqüència, i per indicació del Departament de Salut, davant la incidència d’aquest paràmetre, us comuniquem que es recomana a la població no utilitzar l’aigua de l’aixeta per consum ni per a la preparació d’aliments fins a nou avís.
Així mateix, informem que l’Ajuntament està realitzant les actuacions pertinents per solucionar aquesta situació i garantir que l’aigua compleixi els estàndards de qualitat.
Lamentem els inconvenients que aquesta situació pugui causar i agraïm la vostra comprensió.
Us adjuntem el comunicat per indicació del Departament de Salut:
“Informació a incloure en el comunicat a la població en el cas de superació del valor paramètric d’àcids haloacètics en l’aigua de consum i superació del/s valors de l’OMS
Paràmetre: ∑5 Àcids haloacètics (HAH) (Suma d’àcid monocloroacètic, dicloroacètic, tricloroacètic, monobromoacètic i dibromoacètic)
Valors de referència:
RD 3/20231
Directiva (UE) 2020/21842
OMS 20223
∑5 HAH
60 µg/L (VP)
Àcid monocloroacètic: 20 µg/L
Àcid dicloroacètic: 50 µg/L
Àcid tricloroacètic: 200 µg/L
VP: Valor paramètric; VG: Valor guia
Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa L’Ajuntament de Montseny, s’ha detectat una concentració total d’àcids haloacètics (HAH) superior a 60 µg/L en l’aigua de la zona d’abastament de MONTSENY que subministra al municipi de Montseny.
El Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnics sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament estableix en el seu annex I, part B un valor paramètric d’àcids haloacètics de 60 µg/L (paràmetre sumatori de la determinació de 5 substàncies: àcid monocloroacètic, àcid dicloroacètic, àcid tricloroacètic, àcid monobromoacètic i àcid dibromoacètic) indicant, així mateix, que l’operador s’esforçarà en obtenir un valor el més baix possible, sense comprometre en cap moment la desinfecció.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) proposa un valor guia per tres àcids haloacètics (HAH) en l’aigua de consum:
Els àcids haloacètics (HAH) són subproductes resultants de la reacció del clor utilitzat per a la desinfecció de l’aigua amb la matèria orgànica present en l’aigua captada. Els seus valors depenen del tipus, dosi, quantitat i temps de contacte del desinfectant, de la concentració de matèria orgànica, de la presència de determinats ions, de la temperatura i del pH.
La cloració de l’aigua permet assegurar-ne la qualitat microbiològica i garantir la presència de clor residual al llarg de la xarxa de distribució per prevenir possibles recontaminacions. Es per això que, tot i que cal garantir que la concentració d’HAH es mantingui als nivells més baixos possible, atesos als possibles efectes adversos per a la salut que poden produir, la qualitat microbiològica de l’aigua és prioritària i en cap cas es podrà comprometre l’eficàcia de la desinfecció.
L’exposició als HAH es dona, majoritàriament, per la ingesta d’aigua tractada amb clor, begudes i aliments preparats o cuinats amb aquesta aigua. L’exposició per inhalació o per contacte amb l’aigua clorada en piscines, jacuzzis o balnearis és poc rellevant.
D’acord amb la informació científica que es disposa actualment, els possibles efectes adversos sobre la salut dels HAH serien ocasionats principalment per exposicions prolongades en el temps i no per exposicions puntuals. L’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC) classifica l’àcid dicloroacètic, l’àcid tricloroacètic i l’àcid dibromoacètic com possibles carcinògens per humans (Grup 2B), degut a una evidència inadequada en humans i una evidència suficient en estudis experimentals en animal. L’àcid monocloroacètic i l’àcid monobromoacètic no han sigut revisats.
Els resultats analítics dels àcids haloacètics (HAH) detectats, d’acord amb la normativa vigent, Reial Decret 3/2023, superen el valor paramètric establert per al sumatori dels 5 HAH indicats, per la qual cosa l’aigua es qualifica com a no apta per al consum.
Tal com estableix la normativa, davant d'una incidència confirmada per superació del valor paramètric, l'autoritat sanitària, a proposta de l'operador, i després d'una avaluació del risc, determinarà l'adopció de les mesures més adequades, que poden consistir en restringir l'ús de l'aigua, prohibir el seu subministrament o aplicar tractaments apropiats, amb la finalitat de reduir o eliminar el risc de l'incompliment i la presència de riscos potencials per a la salut de la població.
Ateses les consideracions exposades, mentre no es portin a terme les actuacions que permetin disminuir el valor de sumatori dels 5 àcids haloacètics indicats es recomana a la població que no utilitzi l’aigua de l’aixeta per al consum ni per a la preparació d’aliments. Això no obstant, es pot utilitzar per a la higiene personal i altres usos domèstics.
Per a consultes, podeu posar-vos en contacte amb l’Ajuntament de Montseny ( Tel. 938473003 / correu electrònic: montseny@montseny.cat)
Data actualització: 12 de març de 2025”