Comunicació de foc d’esbarjo o cremes de vegetació agrària en explotacions agràries

Dimecres, 16 d’octubre de 2024

Entre el 16 d'octubre i el 14 de març, s'ha de comunicar la realització de focs d’esbarjo per part de persones físiques i jurídiques i qualsevol mena de crema de vegetació agrària en microexplotacions o petites explotacions agràries prop de terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta a menys de 500 metres de terreny forestal.
Recordar-vos que: En cap cas es poden cremar restes de jardineria, restes silvícoles o restes que no provinguin d’explotacions agràries*, per aquests casos s’ha de demanar una autorització. 

(*) Explotació agrària: el conjunt de béns i drets organitzats empresarialment pel seu titular, en l’exercici de l’activitat agrària, primordialment amb fins de mercat, els quals constitueixin una unitat de gestió tecnicoeconòmica.

Què s’ha de comunicar en aquest període?

Les activitats següents a menys de 500 metres de terreny forestal:

- Focs d’esbarjo (foguera, foc a terra, foc de llenya o similars)

- Cremes agrícoles ( Crema de restes vegetals agrícoles per a persones físiques o persones jurídiques que tinguin una explotació agrària * ). Les restes de jardineria no es poden cremar.
(*) Explotació agrària: el conjunt de béns i drets organitzats empresarialment pel seu titular, en l’exercici de l’activitat agrària, primordialment amb fins de mercat, els quals constitueixin una unitat de gestió tecnicoeconòmica.

La resta d’activitats com castells de focs, correfocs, barbacoes amb carbonet vegetal, etc, no és necessari comunicar-les en aquest període.

S’ha de comunicar l’hora d’inici i hora final de l’activitat. L’horari de la crema de restes vegetals ha d’estar compresa entre les 06:00 i les 18:00 hores. ( Només es permet comunicar un foc d’esbarjo de durada de dos dies consecutius) 

 

Quan es pot començar a comunicar?

Els tràmits s’activaran el dia 16 d’octubre.

L’entrada en vigor de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular (BOE núm. 85, de 09 d’abril de 2022) prohibeix la crema de restes silvícoles o forestals i declara que només podran cremar restes vegetals agràries les micoexplotacions o petites explotacions agràries. Per tant en cap cas es poden cremar restes de jardineria, restes silvícoles o restes que no provinguin d’explotacions agràries, per aquests casos s’ha de demanar una autorització que requereix d’informe específic a través del web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi?moda=3 ( Sol·licitar l'autorització excepcional per a cremes de restes silvícoles i agrícoles per motius fitosanitaris o de prevenció d'incendis)

Exemples:

‐ Les restes dels horts o arbres d’autoconsum no es poden cremar. Exemple: un veí que tingui 300 oliveres d’autoconsum, no pot cremar les restes del brancatge, és a dir, si no està a la DUN, no és pot cremar. (per tant, si es comunica, s’està dient que preveus cometre una infracció...).

‐ Les microexplotacions o explotacions agràries sí que poden comunicar una crema. Exemple: Un veí que tingui 100 oliveres i declara la DUN per a vendre el seu oli. No fa falta que l’ajuntament demani la DUN, a l’imprès de la comunicació la persona ja declara que és propietari/arrendatari d’una explotació agrària subjecte a la declaració única agrària. 

 

Darrera actualització: 16.10.2024 | 11:08