A Catalunya, hi ha 336 municipis de menys de 500 habitants, que ocupen el 35% del país però que representen l’1% de la població
Dos de cada tres municipis catalans tenen menys de 100 habitants per kilòmetre quadrat, més de la meitat dels quals no arriben als 20. A Catalunya, hi ha 336 municipis de menys de 500 habitants, que ocupen el 35% del país però que representen l’1% de la població.
El Govern ha aprovat l’Agenda Rural de Catalunya. El document, identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament.
Una Agenda Rural de consens i participada
L’Agenda s’ha elaborat gràcies a les aportacions de centenars de ciutadans i ciutadanes. Més de 1.200 persones han participat en els diversos tallers que s’han organitzat arreu del territori.
Com a resultat, s’han definit 892 accions, de les quals 277 són prioritàries i 59, estratègiques. Aquestes accions, s’organitzen a l’entorn de set grans reptes:
Fer front al repte demogràfic
L’Agenda proposa accions per mantenir, atraure i fer créixer la població als municipis rurals i promoure l’accés i millora dels serveis bàsics. Destaquen:
Transició ecològica
L’Agenda proposa mesures com ara impulsar la recerca sobre regadius, per fer-ne un ús més eficient o reclamar en zones de muntanya on les hidroelèctriques hi són presents una revisió de les concessions, entre altres. Ús de fertilitzants orgànics, estratègies de prevenció de l’erosió, la salinització i la desertització o el manteniment i la recuperació del mosaic agro-silvo-pastoral.
Un territori connectat
Sistema agroalimentari i gestió forestal
Innovació i dinamització econòmica i social
L’Agenda també incideix en aspectes com ara el teletreball, el relleu generacional, la millora de les condicions laborals o l’impuls de serveis de suport a emprenedors i empreses, entre altres
Descentralitzar i democratitzar la participació i la presa de decisions
24/05/2022- Generalitat de Catalunya